stuyt

In 2013 heeft STUYT architecten het pand, ‘de oude schuur van de gemeente’, gekocht voor hergebruik. Na een zorgvuldige verbouwing is het architectenbureau gestart op de verdieping en worden in de ruimte op de begane grond culturele activiteiten georganiseerd door stichting de Weemhof Borculo.

De Weemhof ligt in het oude stadscentrum van Borculo. Op de oude kaarten van de stad is op deze locatie de contour van de Weemhof aanwijsbaar. Telmerken van de gebintconstructie wijzen naar een bouwperiode rond 1500. Voor de basisvorm van de huidige voorgevel is de situatie uit 1925 tot 1963 als richtinggevend uitgangspunt genomen.

Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is het circulair bouwproces. Enkele voorbeelden van de toegepaste circulariteit zijn isolatie met vlas, muren van leemstenen, verf op lijnoliebasis en verticaal groen in de achtergevel voor de biodiversiteit, tegen fijnstof in de lucht en voor verkoeling in de zomer. Passieve zonne-energie met goede isolatie en een duurzame biomassa energiebron.